Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

29 Σεπ στις 5:00 μμ

Γνώρισε την μαγεία της Έρευνας!

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, 17.00 – 24.00

στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254 

του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (EAA) συμμετέχει στη Βραδιά του Ερευνητή 2017 με πλήθος δράσεων που στοχεύουν να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό την έρευνα που πραγματοποιείται στα τρία Ινστιτούτα του (Περιβάλλοντος, Αστρονομίας/Διαστήματος και Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).

 • Multimedia προβολές για τις δραστηριότητες του ΕΑΑ και την ιστορία των τηλεσκοπίων
 • Δορυφορική τηλεπισκόπηση  Φυσικών Καταστροφών
 • Παρακολούθηση σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα
 • Παρακολούθηση κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα
 • Επίδειξη λειτουργίας μετεωρολογικού ραντάρ για πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
 • Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) με προβολές, και παρουσίαση των διαστημικών του Προγραμμάτων.

Πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι και φέτος οι δράσεις που θα στοχεύουν στα παιδιά, όπως:

 • Φορητό Πλανητάριο: Μαθήματα Αστρονομίας, ουρανογραφίας, μυθολογία αστερισμών για παιδιά και νέους  μέσα από παρατηρήσεις ουρανού σε φορητό πλανητάριο.
 • Astrocamp : Τα παιδιά μαθαίνουν και κατασκευάζουν κομήτες, αστροσκόπια και αστερισμούς
 •  Quiz Αστρονομίας
 • Τα παιδία βρέχει: Τα παιδιά μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο και μέσω multimedia προβολών για τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τον ήλιο, τον κύκλο του νερού, τους κεραυνούς κλπ., και φτιάχνουν με απλά υλικά τα δικά τους μετεωρολογικά όργανα.
 • Περί Ανέμων και Υδάτων: Με τη δυναμική υποστηριξή του www.meteo.gr, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στoυς μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει βίντεο, προσομοιώσεις, πειράματα και διαδραστικές εφαρμογές. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατανόηση των μετεωρολογικών φαινομένων με έμφαση στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στους βασικούς τρόπους προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής τους
 • Η ομάδα SpaceGates του Παν/μίου Αθηνών συμμετέχει μαζί με το ΕΑΑ με δράσεις αστρονομίας για παιδιά
  Μαγειρεύοντας ένα κομήτη: Εσείς ξέρετε από τι αποτελείται ένας κομήτης; Τα παιδιά φτιάχνουν ένα κομήτη χρησιμοποιώντας απλά, καθημερινά υλικά! Για τον σκοπό αυτό ακολουθούν βήματα όπως ακριβώς  και με μια συνταγή μαγειρικής (με την υποστήριξη της ESA).
 • Φτιάξε το δική σου Ροζέτα: Τα παιδιά μαθαίνουν για τη Ροζέτα, το πρώτο διαστημικό σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από κομήτη και έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν το δικό τους ομοίωμα σκάφους!
 • Η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρία (ΕΜΤΕ), σε συνεργασία με το ΕΑΑ θα παρουσιάσει τις δράσεις της για μικρούς και μεγάλους:  Γνωρίστε από κοντά τους ‘Μετεωρολόγους εν δράσει’ με συναρπαστικά πειράματα Μετεωρολογίας

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

 • Κεντρικό περίπτερο ΕΛΚΕΘΕ
  Στο κεντρικό περίπτερο του ΕΛΚΕΘΕ ο επισκέπτης μπορεί να συζητήσει με νέους ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΛΚΕΘΕ ώστε να πληροφορηθεί τους ερευνητικούς τομείς και τα προγράμματα που πραγματοποιούνται σε σχέση με τη θαλάσσια έρευνα στη Μεσόγειο και διεθνώς. Παρέχεται ενημερωτικό υλικό, προβάλλονται και  οπτικό-ακουστικό υλικό από τα ερευνητικά ταξίδια και τις επιχειρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, δοκιμάζεται υλικό εικονικής πραγματικότητας και apps για κινητά τηλέφωνα και tablets σχετικά με τον Θαλασσόκοσμο στο ενυδρείο στην Κρήτη και πολλά άλλα….
 • Επίδειξη επιστημονικών οργάνων και εξοπλισμού της θαλάσσιας έρευνας
  Σε τεχνίτη δεξαμενή ενός τόνου νερού το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά μετρήσεις διάφορων παραμέτρων όπως αυτές πραγματοποιούνται στην ανοιχτή θάλασσα από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ. Μέσω της συζήτησης γίνεται εφικτό να κατανοηθούν σημαντικές για τη θαλάσσια έρευνα έννοιες και να αναδειχθούν οι τεχνολογικές δυσκολίες αλλά και οι καινοτομικές λύσεις που απαιτούνται ώστε να αντλούμε επιστημονική πληροφορία στο πραγματικό θαλάσσιο περιβάλλον.
 • Πως λειτουργούν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια
  Μέσω μια απλής και όμορφης κατασκευής το κοινό συμμετέχει σε ένα ζωντανό πείραμα και κατανοεί τις διεργασίες και το αποτέλεσμα των ηφαιστειακών εκρήξεων που τόσο πολύ έχουν επηρεάσει τον ανθρώπινο πολιτισμό με την πάροδο του χρόνου. Ξαφνικά το ηφαίστειο ξεκινά και… αφρίζει!
 • Ντεντέκτιβ πλαστικών σε παραλίες και ακτές
  Οι μικροί και οι «μεγαλύτεροι» φίλοι των καθαρών ακτών και θαλασσών συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι όπου χαρτογραφείται και ταξινομείται σε πραγματικό χρόνο η ρύπανση των ακτών μας από πλαστικά και άλλα πεταμένα αντικείμενα. Εξοικειώνονται με την χρήση μιας επιστημονικής εφαρμογής-εργαλείο για κινητά τηλέφωνα και tablet ώστε να μπορεί να συμβάλει στην αποτύπωση και καταγραφή δεδομένων σχετικών με την ρίψη και κυκλοφορία των ανθρώπινων απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Δράσεις με κράτηση θέσεων (booking)

 • Μικροί, αλλά πολύτιμοι για το περιβάλλον
  Μια στερεοσκοπική ματιά στη βιοποικιλότητα των υδάτινων βυθών μας. Η γνωριμία με τους μικρούς κατοίκους των βυθών, είτε ποτάμιων είτε θαλάσσιων, μας προσφέρει την ευκαιρία να ερμηνεύσουμε την οικολογική κατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Παρόλο που είναι σιωπηλοί, μας “μιλούν” και μας μεταδίδουν πολύτιμη πληροφορία. Με τη βοήθεια του στερεοσκοπίου και άλλων εργαστηριακών τεχνικών θα αναδείξουμε την πολυπλοκότητα των βιο-κοινωνιών του βυθού και θα μάθουμε να ερμηνεύουμε το περιβαλλοντικό τους μήνυμα.
 • Μαθαίνουμε για την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στη θαλάσσια ζωή
  Με την χρήση στερεοσκοπίου και άλλων εργαστηριακών τεχνικών θα αναδείξουμε την μεγάλη παρουσία πλαστικών αλλά κυρίως και μικρο-πλαστικών  που  βρίσκονται  ακόμα και σε ένα μικρό δοχείο με άμμο!!!.

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το μόνο ερευνητικό κέντρο της Χώρας που συνδυάζει έρευνες στον τομέα των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, δίνει και πάλι το επιστημονικό του παρών στη Βραδιά του Ερευνητή με τις παρακάτω δρασεις:

 • «Παιχνίδια επιβίωσης στον «Κόσμο των Θετικών Επιστημών», Κυνήγι θησαυρού με τους ερευνητές των θετικών Ινστιτούτων του ΕΙΕ ( Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών)
 • «Ρίξτε νόμισμα», Εκπαιδευτικό Εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά (Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών)
 • «Από τον λίθο στο χαρτί», Διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα με σκοπό την αποτύπωση αρχαίων επιγραφών (Απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 7-17 ετών και ενήλικες)
 • «Αλχημικός χρυσός», Η αναπαραγωγή μιας αλχημικής συνταγής (διάρκεια: 50’, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-15 ετών)
 • «Χ[ρ]ώματα», Εκπαιδευτικό Εργαστήριο κατασκευής και διακόσμησης πήλινων αγγείων (Απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 5-12 ετών)
 • «Πώς ζωγράφιζαν στην αρχαία Ελλάδα;», Εκπαιδευτικό Εργαστήρι ζωγραφικής κεραμικής (διάρκεια: 60’, Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-15 ετών)

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
29 Σεπ
Ώρα:
5:00 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Πειραιώς 254
Ταύρος, Αθήνα 177 78 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Ιστοσελίδα:
http://ime.gr/